Personage:
Wim De Coninck stond in doel bij den Essevee toen de ploeg, die voornamelijk uit amateurs bestond, een opmerkelijke Europese campagne afwerkte. Zo kegelden ze onder meer AC Milan uit het toernooi.
De Europese campagne van KSV Waregem
Sportvereniging Waregem ontstond in 1946, na de fusie tussen Waregem Sportief en Red Star Waregem. Vijf jaar later werd de officiële naam Koninklijke Sportvereniging Waregem, afgekort KSV Waregem of in de volksmond den Essevee.
In het seizoen 1965-1966 speelde KSV Waregem kampioen in tweede klasse en mocht de ploeg voor het eerst over naar de hoogste klasse van het Belgische voetbal. Met uitzondering van het seizoen 1972-1973, voetbalde de club in haar hele carrière achtentwintig jaar lang onafgebroken op het hoogste niveau. KSV Waregem kende in haar geschiedenis twee absolute hoogtepunten: de Beker van België in 1974 en de halve finale van de UEFA Cup, nu de Europa League, tijdens het seizoen 1985-1986. De bescheiden provinciale ploeg plaatste zich onder leiding van trainer Urbain Haesaert voor Europees voetbal. De belangstelling voor de ploeg was groot en groeide alleen maar. Want het kleine Waregem speelde in de jaren tachtig met veel amateurs. Tien van de zestien spelers hadden naast het voetbal nog een voltijdse job. Door het systeem van rechtstreekse uitschakeling, werd na enkele voorrondes al duidelijk dat Waregem zou gaan spelen voor de Europabeker.
De eerste tegenstander was het Deense Aarhus GF. Denemarken was een respectabel voetballand dat het op het Europees Kampioenschap in 1984 nog met 3-2 gehaald had van de Rode Duivels. De heenwedstrijd won Waregem met 5-2 thuis na een spektakelwedstrijd. Tijdens de terugwedstrijd in Aarhus werd het 0-1, Waregem mocht door naar de volgende ronde. Uit de volgende loting kwam het Spaanse CA Osasuna uit de bus. Vol zelfvertrouwen stuurden de Waregemse spelers de Spanjaarden terug naar huis met 2-0. Een goede wedstrijd die hen een gemakkelijke uitgangspositie gaf voor de terugwedstrijd. Eens in Pamplona zag het er toch even anders uit. De regen kwam met bakken uit de lucht en zorgde voor een moeilijk bespeelbaar veld. Waregem stond twee doelpunten achter en keek dus net voor het affluiten aan tegen verlengingen. Maar dan kwam het verlossende doelpunt van Danny Veyt waardoor de ploeg op het laatste nippertje met 2-1 doorstootte naar de volgende ronde.
In deze achtste finale trof Waregem het fiere Italiaanse AC Milan: David tegen Goliath. Opnieuw mocht Waregem eerst thuis spelen. De voetbalmatch kon op veel belangstelling rekenen van volk en pers, en werd zelfs live uitgezonden op de toenmalige BRTN. Tot ieders verbazing stond KSV Waregem lang op voorsprong maar aan het einde van de wedstrijd scoorden de Italianen de gelijkmaker en verlieten de spelers het veld met 1-1 op het scorebord. Dat betekende winnen of minstens 2-2 gelijkspelen in het Italiaanse San Sirostadion. Niemand achtte het mogelijk dat KSV Waregem zou winnen van de groten van Milan. In het kolkende San Sirostadion kwamen ze 1-0 achter te staan. Dankzij een strafschopdoelpunt van Filip Desmet werd het 1-1 en kregen de Waregemnaars weer moed. De Italianen drukten Waregem weg tot Daddy Mutombo een prachtige voorzet deed en Danny Veyt de bal binnentikte. Het ondenkbare was gebeurd: Essevee won met 1-2 tegen AC Milan en stootte door naar de kwartfinales van de UEFA Cup 1985-1986. De overwin- ning op AC Milan was in alle kranten te lezen, op alle radiostations te horen en in alle tv-journaals te zien. De mediabelangstelling was overweldigend, net als hun prestatie.
In de kwartfinales moest KSV Waregem het opnemen tegen de Kroatische wereldploeg HNK Hajduk Split. Zowel uit als thuis speelden de ondertussen vermoeide Waregemnaars 1-0 waardoor een spannende penaltyreeks moest beslissen over wie er naar de halve finales mocht doorstoten. De spelers van Waregem hielden het hoofd koel en klaarden de aartsmoeilijke klus. Armin Görtz trapte de zesde penalty binnen en schakelde daarmee de Kroatische topploeg uit. De euforie was totaal, de halve finales van de UEFA Cup stonden voor de deur. De tegenstander in de halve finale werd het Duitse FC Köln. Voor het eerst speelde Waregem de heenwedstrijd niet thuis. In het Müngersdorfer Stadion gingen ze roemloos ten onder met 4-0. De terugwedstrijd werd thuis gespeeld maar niet op het eigen veld in Waregem, dat was afgekeurd wegens te onveilig. Waregem toverde op de grasmat van KV Kortrijk een mooi staaltje voetbal tevoorschijn. Maar het mocht niet zijn: het sprookje strandde in de halve finales met een 3-3 gelijkspel tegen een ijzersterk FC Köln. Desondanks was het bereiken van de halve finales door KSV Waregem een unicum in de Belgische voetbalgeschiedenis.
Halfweg de jaren negentig begon het bergaf te gaan met de club. Op het einde van het seizoen 1998/1999 degradeerde ze uit tweede klasse en kreeg ze af te rekenen met financiële problemen. Op de koop toe kwam er een sanctie van de Belgische Voetbalbond waardoor ze het seizoen startten in vierde klasse. De redding kwam in 2001 toen KSV Waregem fusioneerde met het Zultse VV tot SV Zulte Waregem. Na de eerste moeilijke jaren groeide de ploeg dankzij voorzitter Willy Naessens en trainer Franky Dury uit tot een vaste waarde in het Belgische voetbal.