http://www.nooitmeerdezelfde.be/wp-content/uploads/2013/08/8c.jpg
"Getrouwd zijn geeft echt een ander gevoel." Christel Verswyvelen en Marion Huibrechts

Personage:

Marion Huibrechts en Christel Verswyvelen waren het eerste holebikoppel dat in het huwelijksbootje stapte. Voor veel Belgen een mooie dag maar voor hen de mooiste.

http://www.nooitmeerdezelfde.be/wp-content/uploads/2013/08/Nooit-meer-dezelfde_aflevering-8_HOMOHUWELIJK.jpg

Eerste homohuwelijk in België

Eind januari 2003 wordt er in de plenaire vergadering van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers een speciale tekst aangenomen en aan de koning ter bekrachtiging voorgelegd. Het ging om het ‘Wetsontwerp ter openstelling van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht en tot wijziging van een aantal bepalingen van het Burgerlijk Wetboek’. Een voorstel tot goedkeuring van wat we in de volksmond het ‘homohuwelijk’ noemen.

Concreet moest er hier en daar gesleuteld worden aan de huwelijkswet die tot dan uitsluitend voor heteroseksuelen gold. Zo zouden onder andere de woorden ‘pour mari et femme’ in artikel 75 van het Burgerlijk Wetboek vervangen moeten worden door ‘pour époux’. Herman De Croo beleefde het als voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers vanop de eerste rij. De wet werd goedgekeurd, België was het tweede land ter wereld waarin mensen van hetzelfde geslacht in het burgerlijk huwelijk konden treden.

Een vooruitstrevende wet die nu in nog veel andere landen voor heel wat commotie zorgt. Momenteel is het homohuwelijk in slechts veertien landen toegestaan: Nederland (2001), België (2003), Spanje (2005), Canada (2005), Zuid-Afrika (2006), Noorwegen (2009), Zweden (2009), Portugal (2010), IJsland (2010), Argentinië (2010), Denemarken (2012), Frankrijk (2013), Nieuw-Zeeland (2013) en Uruguay (2013). Ook mogen mensen van hetzelfde geslacht trouwen in negen staten in de VS, in Mexico Stad, in de Mexicaanse staat Quintana Roo en in de Braziliaanse deelstaat Alagoas. In het Verenigd Koninkrijk kunnen homo’s al langer voor de wet trouwen, een wetsontwerp voor een kerkelijke dienst is er in de maak. Het allereerste huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht vond plaats op 1 april 2001 in Nederland. Burgemeester Job Cohen verbond op 31 maart 2001 om middernacht maar liefst vier stellen in de echt. In de eerste zes maanden na de invoering van het homohuwelijk zijn 1900 Nederlandse homoparen getrouwd: 1050 mannelijke koppels en 850 vrouwelijke.

In België kregen Marion Huibrechts en Christel Verswyvelen de eer om na zestien jaar samen zijn, te trouwen op vrijdag 6 juni 2003. Ze gaven het voorbeeld aan alle homoseksuele koppels in België en dat wierp zo zijn vruchten af. Van 2004 tot en met 2012 traden niet minder dan 10.321 mannenparen en 9142 vrouwenparen in het huwelijk. Waaronder deze bekende Vlamingen: modeontwerper Tim Van Steenbergen en acteur Brecht Callewaert, radiopresentatrice Alexandra Potvin en Suzy Rombouts, schrijver Bart Moeyaert en Robin Steins, basketbalspeelster Ann Wauters en Lot Wielfaert, Get Ready-frontman Jimmy Samijn en Davy Van Impe en ontwerper Nicky Vankets en zijn vriend Koen De Mey. Wat maatschappelijk aanvaard is, krijgt een plaatsje op tv. Het eerste homohuwelijk was dan ook te zien op 25 april 2005 in het VTM-programma Zone Stad. Agent Jean Bellon stapte in het huwelijksbootje met zijn vriend Rudy. Het meest bekeken homohuwelijk op de Vlaamse televisie is dan weer dat tussen Franky en Tibo uit de Eén-soap Thuis. Samen met de premier zijn vele Belgen trots dat alle koppels in ons land het recht hebben om te trouwen.