http://www.nooitmeerdezelfde.be/wp-content/uploads/2013/08/nmd_collage1.jpg

Kroongetuigen over mijlpalen en keerpunten in onze geschiedenis

'Nooit meer dezelfde' is een reeks documentaires over belangrijke momenten in de recente Belgische geschiedenis. Ze worden verteld door mensen die de gebeurtenissen van heel nabij hebben meegemaakt. Dramatische gebeurtenissen, zoals de dood van koning Boudewijn, de ramp met de Herald of Free Enterprise, het Heizeldrama of de laatste vlucht van Sabena. Maar ook mooie momenten, zoals de allereerste harttransplantatie in België, het eerste homohuwelijk of de sensationele Europese campagne van amateurclub KSV Waregem in 1985-1986. Vanaf dinsdag 3 september om 20.40u op Canvas.

‘Nooit meer dezelfde’ laat voor elk van die historische momenten één getuige aan het woord die het vanop de eerste rij beleefde. Hun persoonlijke, vaak emotionele en meeslepende verhalen – drie per aflevering – worden geïllustreerd met zorgvuldig uitgekozen archiefbeelden.

Soms gaat het om echte mijlpalen in de Belgische geschiedenis, dan weer staan de persoonlijke ervaring en innerlijke evolutie van de ooggetuige voorop. Maar altijd geldt dat de gebeurtenissen van toen zo ingrijpend waren voor de getuigen dat zij achteraf nooit meer dezelfde werden als voorheen.

Zo verloor Bertha Timmermans haar man tijdens de mijnramp van Marcinelle. Ze stond wekenlang aan de poort van de mijn te wachten op nieuws. Jan Van Ginderachter ontdekte als eerste dioxine in het veevoer en stapte ermee naar de overheid. Jorgen Cassier maakte het Heizeldrama mee vanop het veld. Véronique Lataire was ‘chef de cabine’ bij de laatste vlucht van Sabena en Paul Van Gossum was de begrafenisondernemer van Koning Boudewijn. Véronique Oruba nam de paus op de korrel en Danielle Colardyn infiltreerde in de verkiezing van Miss België.

Samen met andere mensen – 24 in totaal – nemen zij ons mee voor een roadtrip doorheen de recente Belgische geschiedenis.